Dec 23, 2008

Hukum Onani

Akum...
Saya ade kemuskilan dalam bab onani:

1) apakah hukumnye melancap(mengeluarkan air mani dgn menggunakan tangan)? dan

a- dalam keadaan tanpa nafsu?
b- dalam keadaan tidak dapat mengawal nafsu?

2) Bagaimanakah sakiranya seseorang itu tidak dapat mengawal hawa nafsunye, walaupun ia sudah berpuasa?

3) sekiranya suami tidak pulang ke rumah untuk sekian lama nya, berapakah tempoh yg membolehkan talak itu jatuh kepada isteri? dan adakah ianya secara automatic? atau perlu dirujuk dahulu kepada makamah syariah?

4) sekiranya suami tidak pulang, dia hanya bersama dgn isteri kedua, dia tidak melawat dan mengambil tahu hal2 berkenaan isterinya yg pertama? hanya isterinye sahaja yg mengambil tahu hal2 berkenaan suami nye, bagaimanakah pula hukum nye? dan sekiranya suami itu telah dibuat atau diguna2 dgn cara halus bagaimanakah pula hukum nye? dan apakah yg perlu dilakukan oleh si isteri?
----------------

Kenali kesan sampingan beronani
Oleh DR. MOHD ISMAIL MOHD. TAMBI

SEJAK kebelakangan ini, Mazlan menyedari dia mula menggemari dengan `hobi' barunya.

Apabila telah sebati dengan hobi barunya, pasti dia `sukar' meninggalkannya.

Dalam tempoh sebulan sekurang-kurangnya dia akan mengulangi beronani antara tiga hingga empat kali.

Anak kelahiran Mentakab, Pahang ini yang suka membaca, rupa-rupanya menyedari bahawa `hobi' tersebut mungkin boleh mengundang `musibah' andai dia meneruskan tabiat tersebut.

Dia menyedari, lebih banyak keburukan dari kebaikan. Paling membimbangkannya, setelah beberapa lama leka dengan hobinya, Mazlan mendapati kerandut zakarnya tidak seimbang. Selain kerandut zakarnya yang berat sebelah, itu, banyak urat tersimpul di sebelah kiri zakarnya.

Semasa beronani, Mazlan menyedari bahawa dia tidak mencapai tahap klimaks yang diingininya dan cepat berasa letih.

Bimbang dengan kesan sampingan yang bakal ditanggung, Mazlan kini semakin tertekan, kalau-kalau apa yang ditakutinya menjadi kenyataan.

Perasaan malu yang menebal menyebabkan Mazlan enggan berjumpa doktor untuk mendapatkan khidmat nasihat.

Bagaimanapun, Mazlan menyedari dia tidak boleh membiarkan dirinya terbelenggu dengan persoalan. Akhirnya Mazlan memutuskan mendapatkan bantuan doktor.

DR. ISMAIL: Amalan onani atau juga dikenali sebagai melancap merupakan amalan turun-temurun yang kekal sehingga kini.

Amalan ini boleh dikatakan sebagai amalan semula jadi kepada kita sebagai permulaan untuk mengenali tentang diri kita sendiri, naluri, rangsangan syahwat dan sebagainya.

Amalan onani terjadi kerana nafsu syahwat yang berlaku secara langsung dan tidak langsung memberi rangsangan kepada individu itu untuk melakukan sesuatu semata-mata ingin merasai nikmat keseronokan, kelegaan, ketenangan dan kepuasan syahwat.

Kebanyakan individu yang melakukan onani adalah mereka yang suka keseorangan dan suka berkhayal. Mereka akan memikirkan perkara-perkara yang boleh menimbulkan rangsangan kepada nafsu syahwat.

Apabila senario ini berjaya merangsang nafsu, mereka akan mula menyentuh bahagian tubuh badan yang dapat merangsangkan syahwat, bagi menikmati kemuncak syahwat.

Mereka akan rasa puas dan mendapat kelegaan dan jika itu sudah mencukupi mereka akan tidur atau melakukan perkara biasa.

Jika nikmat kemuncak tersebut tidak mencukupi mereka akan melakukan sehingga mendapat kepuasan batinnya.

Mereka yang melakukan onani adalah untuk keseronokan kendiri sahaja. Malah, rata-rata tidak terfikir bahawa perbuatan mereka boleh menjejaskan kesihatan jika amalan tersebut di luar kawalan.

Mereka yang suka melakukan onani tidak semestinya mereka yang suka membaca atau menonton cerita-cerita yang boleh mengundang kepada rangsangan syahwat.

Khayalan perangsang utama mencetuskan kehendak untuk beronani.

Satu kajian rambang yang dijalankan di kalangan remaja tentang amalan onani mendapati lelaki melebihi kaum perempuan di mana sebanyak 70 peratus lelaki berbanding 40 peratus perempuan.

Amalan ini biasanya ditinggalkan apabila mereka mempunyai aktiviti sosial yang stabil.

Didapati amalan melakukan onani tidak mengenal bangsa ataupun agama. Mereka yang melakukan onani adalah orang yang mempunyai fantasi seks yang keterlaluan sehingga mereka tidak dapat mengawal diri dan tewas dengan godaan fantasi tersebut.

Jika mereka dapat mengawal emosi dan perasaan, sudah pasti mereka tidak akan melakukan onani walaupun mereka terdedah dengan perkara yang merangsangkan syahwat.

Remaja prabaligh adalah golongan orang yang paling banyak melakukan onani jika dibandingkan dengan golongan dewasa.

Orang dewasa mempunyai fikiran yang matang dan dapat mengenal dirinya sendiri berbanding remaja yang masih dengan pemikiran yang kurang matang dan bertindak mengikut perasaan.

Kesan jangka masa panjang untuk seseorang yang melakukan onani akan menyebabkan mereka menjadikan onani sebagai satu tabiat yang biasa untuk dilakukan jika keinginan naluri mereka berada pada tahap yang tidak dapat dikawal lagi.

Mereka akan ketagih melakukan tabiat tersebut jika mereka inginkan keseronokan tetapi pada mereka yang merasakan onani satu tabiat yang buruk, mereka mestilah cepat bertindak supaya keseronokan kendiri dapat dikawal dengan baik.

Dari segi kesihatan pula, amalan onani boleh menekan kesihatan bagi mereka yang melakukannya.

Ini tertakluk kepada amalan dan cara gaya onani yang dilakukannya.

Ada sesetengah mereka mengalami kecederaan alat kelamin sehingga luka berdarah, dengan batang zakar terasa sakit yang berpanjangan dan boleh juga menyebabkan kerosakan pada urat saraf zakar.

Apa yang pasti kesan jangka masa panjang adalah menyebabkan seseorang itu mati pucuk jika mereka gemar beronani secara berterusan dengan cara yang ganas itu.

Melakukan onani berpanjangan akan menyebabkan seseorang itu tidak akan mencapai keseronokan dan kepuasan apabila melakukan hubungan seks dengan pasangan, setelah berkahwin.

Hakikatnya, banyak kesan sampingan yang dikaitkan dengan amalan onani seperti lemah tenaga batin dan kerosakan kemaluan seperti urat bersimpul, kemandulan dan masalah zuriat terencat.

Kesemua ini tidak ada kaitan dengan masalah yang biasa berlaku akibat amalan beronani selain daripada perkara yang telah dijelaskan awal tadi.

Bagaimanapun, ada waktunya onani boleh dilakukan, iaitu jika perbuatan itu boleh menghalang lelaki terbabit daripada berzina.

Mereka yang menghadapi masalah ini dinasihatkan supaya, meningkatkan daya kawalan diri atau jati diri.

Ini boleh dilakukan dengan mengelakkan diri daripada berseorangan atau membaca buku yang mengghairahkan, menonton gambar yang merangsangkan, melayari laman web lucah dan sebagainya.
---------------

W'salam

Jawab:

Soalan 1 dan 2 sudah dijawab oleh netters (terimakasih)

Soalan 3:

Suami yg tidak pulang ke rumah
Sama'ada talak itu gugur secara otomatik bergantung kepada lafaz Taklik yg dilafazkan dan ditandatangani semasa upacara akad-nikah. Jumhur menetapkan Pejabat Qadhi berkuasa membubarkan perkahwinan jika suami menghilangkan diri kerana menghindari mudharat kepada isteri.

Dalil: Nawawi,Matan arba'een/167 " La Dharar wala Dhirar"
(tidak ada kemudharatan dan tidak boleh memudharatkan), juga fatwa Umar alKhatab ra, bahawa tentera Islam digilirkan setiap 6 bulan (Wahbah Zuhaily, Fiqh Islami: 7/533)

4. Ia sama spt di atas cuma dimasukkan dalam Clause: Pembubaran Perkahwinan kerana ujudnya adDharar (mudharat), di mana isteri boleh mengadu kepada Hakim/Qadhi mengenai layanan buruk dari suaminya (tiada giliran dan nafkah). Biasanya Pejabat qadhi akan menyiasat dan kes ini selalunya berlarutan.

Mengenai suami yg disyaki terkena guna2 atau disihir, itu kena dipastikan dengan penyiasatan samada Hakam dari pihak keluarga atau Pejabat Qadhi. Ia terlalu panjang utk dihuraikan di sini. WA

0 comments:

Post a Comment