Jan 29, 2009

Tajdid Nikah Terkini

Salam

Moga dirahmati Allah

Maafkan saya- sila delete persoalan yang lama...

Di sini saya ada satu kemusykilan berdasarkan peristiwa di bawah:

Kawan saya bekerja sebagai anggota keselamatan telah bernikah poligami di Siam tanpa kebenaran pihak berkuasa (Jab. Agama Negeri) di Msia. Beliau telah diarahkan oleh Peg.Pemerintah untuk lakukan permohonan nikah poligami ke mahkamah untuk mengelak beliau dikenakan tindakan tatatertib.

Walhal, beliau telah bernikah lebih awal. Sekarang ini, beliau dalam proses permohonan nikah poligami. Dalam perbicaraan di mahkamah, semua saksi, isteri pertama, wali kedua terpaksa berlakon (berbohong) untuk tidak mengatakan bahawa pernikahan yg sebenar telah berlaku. Jika kelulusan telah diperolehi dari pihak Mahkamah Tinggi Syariah, beliau akan melangsungkan upacara pernikahan semula (tajdid nikah)dengan pasangan barunya.

Persoalan saya:

1) Bolehkah kaedah tajdid nikah dibuat dlm kes ini??
2) Apakah terdapat syarat2 atau kaedah2 yang tertentu utk melakukan tajdid nikah???
3) Apakah tajdid nikah ini ia berdasarkan quran dan sunnah atau ijtihad para ulamak??
4) Apakah hukumnya menyatakan penerangan di mahkamah dalam keadaan seperti peristiwa di atas??

Moga soalan ini mendapat perhatian yg sebaiknya dari pihak panel dan ucapan Jazakumullah kepada kalian.

Sekian, Wassalam
_________________
thtl

Wassalam

al-Jawab:

Ini bukan isu fiqh nikah-kahwin, tapi isu amanah dalam perkhidmatan awam. Bila ia melibatkan pasukan (anggota) mereka, maka mereka merancang untuk 'beat the system' atau menipu sistem perundangan demi menjaga baik jabatan mereka. Walhal, Nabi saw mengisytiharkan jika puterinya Fatimah mencuri, niscaya baginda sendiri akan memotong tangannya.

Ia ditambah pula dengan peraturan poligami di Malaysia yang amat sulit dan poligami bukanlah suatu yang mudah di negara kita, baik dari segi perundangan kekeluargaan Islam negeri-negeri dan juga poligami tidak diterima sebagai satu budaya yang sihat di negara kita. Namun ia bukanlah alasan untuk para pegawai melakukan salahlaku dan tidak amanah.

Apa yang boleh kami katakan, tindakan Pegawai mengajar anak buahnya tatacara untuk pecah amanah termasuk keseluruhan pihak lain terpaksa berbohong untuk menutup kes perkahwinan rahsia di negara jiran itu adalah suatu yang dipandang berat di sisi agama. Dalilnya, Firman ALlah SWT "dan janganlah kamu mengkhianati amanah-amanah yang dipercayakan kepadamu, sedang kamu mengetahui."AQT 4: 27

Tindakan mereka berpakat menutup kes poligami itu adalah sah dari segi legal (legally right), tapi dari sudut Islam adalah salah (morally wrong). Maka konsep tajdid nikah itu adalah sesuatu istilah yang diada-adakan dan ia tidak boleh menghalallkan cara. sekian

0 comments:

Post a Comment